Ingrediente :
4 fire de praz , spalate si taiate in bucati de 5-6 cm.
150-200g. masline negre ,
2 cepe taiate marunt,
1 cutie rosii in bulion taiate marunt, sau 3 linguri de bulion/pasta de tomate,
1 lamaie mica,
supa de legume (knorr+apa),
2-3 linguri de ulei,
verdeata taiata marunt,
sare, piper.
Preparare:
Intr-o cratita, punem uleiul, adaugam ceapa si prazul si lasam sa se caleasca putin, 2-3min. Punem supa de legume si lasam sa fiarba 20min. ,cu focul mic...pana se inmoaie prazul.
Oparim maslinele si lamaia in apa clocotita ( in vase separate ), maxim 5 min. Scurgem de apa si taiem lamaia in feliute subtiri.
Cand prazul este aproape gata, adaugam rosiile in bulion ( sau pasta de tomate diluata in putina apa) ,maslinele, feliutele de lamaie. Potrivim de sare si piper si mai fierbem inabusit 10-15 min.
Dupa ce luam de pe foc, adaugam verdeata taiata marunt.
In aceasta reteta gasesti tot ce vrei : aspect, culoare, miros, si un gust delicios !
mona,arata foarte bine mancarica de praz.o voi face si eu saptamana viitoare.
RăspundețiȘtergeremihaela, imi pare rau ca nu am fost "acasa"cand m-ai vizitat...poate alta data stam si la o cafea...ma bucur ca-ti place mancarica de praz :)..daca o vei face , astept sa-mi spui daca va fi pe gustul tau...pupici
RăspundețiȘtergereE singura reteta buna de "Praz cu masline" pe care am gasit-o pe net.
RăspundețiȘtergereCred ca nu ai stiut sa cauti,sunt mult mai multe site-uri pe care gasesti mincare de praz cu masline!
ȘtergereBUNA MONA FELICITARI PT RETETA TA ,AM FACUT SI EU SI MI-A ESIT SUPER TARE.....BRAVO TIE....PUPICII
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru reteta.
RăspundețiȘtergereEu am facut mancarea de praz (fara supa- knorr si apa-) si a iesit foarte buna. In cazul in care o mananca si copii, sfatul meu este sa nu adaugam decat ingrediente "naturale". A iesit o mancare excelenta langa care am adaugat snitzele...
RăspundețiȘtergeresunt de acord, fara supa-knorr, am s-o incerc si eu...mai ales acum cand a inceput si postul..toate cele bune
RăspundețiȘtergerefii mai explicita cu "oparesti lamaia"
RăspundețiȘtergeredraga mea, perfect si eu fac tot asa, dar reteta din batrani zice ca prazul trebuie intai OPARIT SI SCURS !
RăspundețiȘtergereO reteta pe cinste! Am preparat-o in seara asta ... un gust extraordinat!
RăspundețiȘtergereMultumim Mona
Felicitari de reteta! Am cautat pe net o mancare cu praj, pe a ta am gatit-o. A iesit delicioasa!!
RăspundețiȘtergereO reteta foarte buna am de facut sambata pomana si nu stiam ce sa fac de post ,aceasta reteta mi-a placut cel mai mult
RăspundețiȘtergeresi eu am facut chiar azi..sper sa imi iasa buna,am oparit prazu ,si eu stiu ca se opareste pt k sa isi mentina culoarea verde asa stiu eu .
RăspundețiȘtergerebuna Mona,mancarea ta arata super si sunt convisa ca este delicioasa!in seara aceasata fac mancarea de praz cu masline iar pt fiul meu voi face supa crema de praz
RăspundețiȘtergerefelicitari
esti profesionista
te pup
excelentaaaaaaaa
RăspundețiȘtergeremona am facut mancarea de praz cu masline si a iesit extraordinara. foarte gustoasa
RăspundețiȘtergerep.s. la noi in ardeal nu se face si fac pentru prima data .nu am avut lamaie dar am pus putin mai mult bulion ca sa nu fie gretoasa. a iesit minunata!!!!!!
RăspundețiȘtergerecred ca am so incerc si eu chear am vorit cu sora mea si imi spunea ce mancare a facut ati ghicit praz cu masline
RăspundețiȘtergereeste buna reteta....mananca si nepotelul meu de 2 anisori.Felicitari
RăspundețiȘtergeresunt cam sceptica in privinta prazului nu prea cred ca e o asa mancare delicioasa dar am sa in cer in viitorul apropiat:|
RăspundețiȘtergeresi eu am facut azi mancare cu praz dar cu piept de pui,a iesit delicioasa!
RăspundețiȘtergereSunt baiat:)) am gasit reteta asta in timp ce lucram la munca:)) este geniala..am ajuns acasa si am facut si eu:) e super buna
RăspundețiȘtergeresi eu tot baiat :p mancarea de praz era una din preferatele mele cand eram mai mic. Acum lucrez de vre 25 de minute la reteta si sper sa-mi iasa la fel de delicioasa, asa cum o stiam eu. Sa se bucure si sotia si cei doi bebelusi care sunt alaptati de ea
RăspundețiȘtergereSe pun la sfarsit numai doua felii de lamaie (coaja in prealabil spalata, nu e necesara oparire) care se lasa doar 2 -3 minute pentru a nu da gust amarui. O lamaie intreaga e prea mult, e foarte acra mancarea. De asemenea daca nu se folosesc foile de la praz se lasa la fiert in total maxim 20 de minute pentru a nu distruge toate vitaminele. In plus e mult mai gustos.
RăspundețiȘtergereasta o facea bunica in oltenia acum 25 de ani in urma
RăspundețiȘtergeree pe foc...sa vedem ce o iesi,am mancat o singura data cand eram copil si mi-a placuta tare mult, oricum va tin la curent:P
RăspundețiȘtergereNu mi`a iesit...Esti foarte nepriceputa la mancare.Eu sunt bucatareasa si am zis sa incerc o reteta de`a "fraierilor".Mi`a iesit cu prea mult bulion se simtea gustul lamaiei etc.M`as fi gandit sa te dau in judecata =) ) ) )...
RăspundețiȘtergereGlumesc.A fost o reteta extraordinara.
Mi`a placut.Esti un loser extraordinar.ESTI CEL MAI BUN LOSER.
RăspundețiȘtergereeu am facut azi mancare cu praz dar cu piept de pui,a iesit delicioasa!
RăspundețiȘtergerevad ca nimeni nu stie un lucru care mie mi se pare elementar-lamaia se taie felii dupa care se taie coaja inclusiv portiunea alba,deci ramane cum ar veni doar fructul si in felul acesta nu va fi amara mancarea!
RăspundețiȘtergereLipseste o tzarica orez din reteta asta. Bunica-mea asa pune
RăspundețiȘtergereAzi domnul meu defila foarte mandru cu prazul in sacosa :)) Reteta e simpla si se abordeaza ca orice tocanita, doar ca se adauga ceva mai multa apa la inabusirea prazului(adica de mai multe ori). Prazul este o ceapa mai mare, de fapt, si ceva mai rigida ca textura. In rest, puteti interveni in reteta cu toata imaginatia dvs creativa:) De asemeni, nimeni nu pomeneste de minunata si aromata foaie de dafin. Face minuni!
RăspundețiȘtergereSpor la gatit si POFTA BUNA!
Am gatit mincarica de praz dupa reteta indicata si este foarte buna. Multumesc mult.
RăspundețiȘtergerein loc de orez merge si cush-cush! e foarte foarte bun!
RăspundețiȘtergereNu am respectat cantitatile, dar adaptata la gustul familiei mele, a iesit o mincare delicioasa. Merci!
RăspundețiȘtergereO incerc si eu chiar acum...
RăspundețiȘtergerecred ca e buna nu am mancat niciodata dar incer acum
RăspundețiȘtergereMultzam de idee! Varianta mea: masline verzi Castelvetrano in loc de masline negre, nu am pus Knorr ci putina sare, am condimentat cu coriandru macinat si seminte de mustar si am tinut la frigider peste noapte sa se infuzeze aromele (lamaia mai ales). A iesit ceva de-ti bati copiii si nevasta! Nu exagerez, un gust perfect balansat pentru o mancare de post. Am servit-o cu castrevete crud de gradina si chiftelute de dovlecei. Cristina
RăspundețiȘtergereEu n-am inteles care e faza cu lamaia! De ce se pune?? N-am mai auzit! Merci!
RăspundețiȘtergereCopil fiind,fugeam de mancarea de praz cat puteam. Bunica o facea si cu putin orez, apropo.
RăspundețiȘtergereAm incercat sa fac aceasta mancare abia acum, dupa zeci de ani, fiindca in zilele noastre legumele sunt obsesia tuturora, a noastra si a musafirilor nostri.
Am combinat reteta Monei (fotografiile m-au incurajat masiv) cu adaugirile Cristinei, cea care a postat in August, mai sus. Si am oparit (adica am lasat in apa clocotita vreo 3 minute leguma)in prealabil, urmand sfaturile catorva dintre cei ce au postat mai sus.
Bun!
Adriana Neagoe, USA
"Faza cu lamaia" e pentru ca przaul are un gust mai dulcisor, si pentru ca in multe mancaruri traditionale romanesti si mediteraneene se pun felii de lamaie, ca decor si ca adaus sanatos. In orice caz coaja si pielita alba se scot pentru ca sunt amare.
RăspundețiȘtergereEu am folosituna bucata lamaie Meyer (lamaie altoita cu mandarina), care nu este asa de acra, fiindca cineva mai sus a spus ca daca punem o lamaie iese mancarea prea acra.
Adriana Neagoe, USA
Draga Mona,
RăspundețiȘtergereeste pentru prima data cand intru pe un blog si de aceea nu vreau sa fiu rautacioasa, dar nu cred ca lamaia este indicata pentru aceasta mancare decat pentru decor poate...!In opinia mea ,daca folosesti pasta de tomate ,mancarea este destul de acra, lamaie folosesti daca vrei sa mananci mai acru decat de obicei(parerea mea).Este adevarat ca eu gatesc destul de des aceasta mancare (cu carne ,sotul meu nu mananca fara...)si in afara de ingredientele folosite de tine eu oparesc prazul si pun 1 foaie de dafin,putin cimbru si neaparat leustean...incearca si tu ,draga mea Mona! Si daca i-ti place ...putin vin!!!
PS; i-mi plac foarte mult retetele tale,tine-o tot asa.
Ramona
fara carne? fara carne nu contine mare lucru...
RăspundețiȘtergeream urmarit exact reteta is a iesit exceptional. Este probabil cel mai bun pras cu masline care lam mincat. multumesc pentru reteta.
RăspundețiȘtergere