website translation

7 iunie 2008

TOCHITURA MOLDOVENEASCA






Tochitura Moldoveneasca


Bucătăria din Moldova - se caracterizează prin mâncăruri fine, rafinate şi gustoase. La prepararea mâncărurilor se foloseşte în special carnea de pasăre şi peştele, dar şi carnea de porc, vacă, vânatul, precum şi legumele, laptele, ouăle şi brânzeturile. Ciorbele se acresc cu borş, se îmbunătăţesc cu smântână şi ouă. Mâncărurile sunt mai dietetice, se realizează fără rântaşuri prăjite, cu ceapă înăbuşită şi făină dizolvată în apă. Sosurile sunt albe, dar şi colorate cu pastă de bulion şi boia de ardei. Bucătăria moldovenească nu este foarte aglomerată în condimente, se foloseşte mărarul, cimbrul, chipăruşul, usturoiul, hasmaţuchi, leuşteanul, etc. Renumitele sarmale moldoveneşti sunt fine şi delicate, ele se obţin din carne tocată, sunt sarmale mici, câte 8-10 bucăţi înfăşurate toate într-o foaie de varză. În Moldova se mănâncă mult dulciurile de bucătărie realizate din aluaturi cu diferite umpluturi din legume, fructe şi brânzeturi. Nu putem vorbi despre bucătăria moldovenească dacă nu amintim de preparate cum ar fi: cighir moldovenesc, chişcă moldovenească, pui la ceaun cu mujdei de usturoi şi mămăliguţă, „taci şi înghite”, răcituri de pasăre, piftie de porc, ciorbă de potroace, borşul moldovenesc, saramură de peşte, sarmale cu mămăliguţă, pârjoale moldoveneşti, tochitură moldovenească, cozonac moldovenesc, pască moldovenească, poale-n brâu, plăcintă cu dovleac, cu brânză, cu mere, cu varză, alivenci, etc.

Ingrediente:


500gr. carne proaspata de porc, taiata bucatele mici,

4 carnati afumati,

150 ml. vin alb,

3-4 catei de usturoi zdrobiti,

150gr. branza sarata de oaie,

3 oua,

ulei,

cimbru,

sare , piper

mamaliga : malai, apa, sare.


Preparare:


Intai de toate facem mamaliga care trebuie sa fiarba la foc mic, acoperita 35-40min. . timp in care noi ne ocupam de tochitura.


Intr-o tigaie punem carnea sa se prajeasca/rumeneasca , acoperim cu un capac si lasam pe foc mic 3-4min. Cand s-a rumenit , adugam vinul, sare, piper, cimbru si usturoiul pisat.Lasam inca 20-25min.


Intre timp, taiem carnati bucati potrivite , ii adugam si pe ei in tigaie. Mai lasam pe foc pana se fac si carnati. Pastram preparatul la cald.

In alta tigaie facem ouale ochi.


Mamaliga intre timp s-a facut , tochitura-i gata ...acum la masa !!!...ahhh, eram sa uit ...se serveste cu gogosari sau castrveti acri...si cu .. ceva vin , ca fara el nu se poate , musa-i sa fie pe masa , ca dupa o asemenea mancare ase de bine se duce...si sincer acum ,ajuta si la digestie !!


Mod de servire: - punem mamaliga in centrul unei farfuri (platou), deasupra ei punem ouale ochii, iar carnea si carnatii de jur imprejur. Radem branza, mai punem si putin piper...si cred ca acum ne putem aseza la masa...Pofta buna !!

13 comentarii:

  1. Buna rau aceasta tochitura, exact ca la mama, toto asa o fac si eu cu oua ochiuri si telemea de oi...imi place cum ai aranjat-o.

    RăspundețiȘtergere
  2. ce frumos ai aranjat-o.. :)
    buna-buna, ne place muuult tochitura!

    RăspundețiȘtergere
  3. Super buna...si mie imi place...dar are o prezentare super.

    RăspundețiȘtergere
  4. MMMM...ce-mi face cu ochiul tochitura ta :P

    RăspundețiȘtergere
  5. SUPER DE BUNA.DEJA MIAI FACUT POFTA SI MA LUAT O FOAMEEEEEEEEEEEEE

    RăspundețiȘtergere
  6. imi ploua in guraaaa furtuna mare

    RăspundețiȘtergere
  7. e suuuuuuuuuuuuuuper de gutoasa bucataria moldoveneasca

    RăspundețiȘtergere
  8. da nu trebuie sa fiarba carnea aia

    RăspundețiȘtergere
  9. unde-s pozele... nu apar..pacat vroiam si eu sa adulmec macar poza...

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu am dat ceapa pe razatoarea mica ca sa iasa mai inchegat sosul....e aproape gata mmmmm

    RăspundețiȘtergere
  11. Tochitura e buna, dar gramatica ta...rea de tot! Nu prea ai dat pe la scoala, Mona!

    RăspundețiȘtergere
  12. cu siguranta cantitatea de vin din reteta ai dublat-o ...sau si mai rau ai adaugat inca un O (ZERO)la cei 150ml ,citind astfel printre randuri...cat despre scoala,pardon mon cher'..."nu am dat",ci am stat destul de mult,putand astfel sa raspund unor "destepti" ca tine!!!....pana si semnatura"anonim", iti este predestinata !!!

    RăspundețiȘtergere
  13. arata bine am sa o gatesc si eu MONA ma numesc si eu

    RăspundețiȘtergere

 
website translation
website translation